Akcije na evropskim berzama pale zbog nervoze oko italijanskog budžeta

Akcije na evropskim berzama su pale u opreznom trgovanju zbog nervoze oko italijanskog budžeta.

Najgore su prošle akcije banaka usled pada prinosa na američke obveznice nakon što su Federalne rezerve podigle referentnu kamatu.

Glavni indeks akcija evrozone stropoštao se za 0,4 odsto, pri čemu je panevropski indeks STOXX 600 oslabio za 0,2 odsto, pošto investitori analiziraju Fedovo povećanje kamate, dok italijanski mediji izveštavaju da će današnji sastanak o budžetu biti odložen, prenosi Rojters.

Indeks italijanske berze u Milanu, FTSE MIB, pao je za 1,3 odsto, a najveći gubitnici su banke Unikredit, Banka BPM, Intesa Sanpaolo i UBI banka, čije su akcije izgubile od 2,4 do 3,6 odsto vrednosti zbog rasporodaje državnih obveznica.

Indeks akcija italijanskih banaka pao je za 2,7 odsto, dok je za banke evrozone, koje su vrlo osetljive na vesti o budžetu Italije, oslabio za 1,3 odsto.

Investitori su zabrinuti zbog italijanskog budžeta, koji bi, strahuje se, mogao da dovede do "eksplozije" državnog deficita i da koalicionu vladu u Rimu gurne na put sukoba sa Evropskom unijom, dodaje britanska agencija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara