Alfa banka na korak od prodaje dela problematičnih kredita

Foto: Pixabay

Četvrti po redu zajmodavac u Grčkoj, Alfa banka, završava dogovor o prodaji lošeg kreditnog portfolija, u iznosu većem od milijardu evra američkoj Fortres grupi, saznaje Rojters.

Prodaja je deo napora Alfa banke da se otarasi loših potraživanja prema klijentima i pročisti svoj završni račun, jer grčke banke nastavljaju sa planom da se otarase nenaplativih kredita, nakon poremećaja u poslovanju izazvanih korona virusom.

Alfa je već na početku, u februaru, želela da zaključi prodaju portfelja, zvanog Neptun, ali su ključni razgovori morali da se pomere, zbog mera zaštite.

Sada ih završava, kako Rojters nezvanično saznaje od strane izvora koji je želeo da ostane anoniman, dok sa druge strane pregovarači nisu imali komentar.

Neptun portfolio se sastoji od zajmova koji su odobreni kompanijama srednje veličine i za koje je založena komercijalna imovina, dodao je izvor Rojtersa.

Alfa Banka takođe vodi paralelne razgovore sa pet američkih investitora, uključujući Cerberus i PIMCO, u pokušaju da se otarasi drugog problematičnog portfolija sa lošim dugovnjima, čija je vrednost veća od 10 milijardi.

Taj kreditni portfolio, koji je poznat kao Galaksi, sastoji se od maloprodajnih kredita koji vrede više od 7,5 milijardi, kao i kredita koji su odobreni srednjim i velikim korporacijama u vrednosti od 3 milijarde evra.

Krajem 2017. godine, Alfa banka Srbija je, 12 godina nakon dolaska u Srbiju i privatizacije Jubanke, pripojena AIK banci, dok je njen portfolio loših kredita prodat tadašnjoj Sosijete ženeral banci.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara