FOTO: Michael Sheehan/Flickr

Amazon tužen zbog navodnog snimanja glasova dece

FOTO: Michael Sheehan/Flickr

Jedna žena u Sjedinjenim Američkim Državama tužila je tehnološku kompaniju Amazon zbog navodnog snimanja glasova dece preko glasovnog asistenta „Aleksa".

Kako navodi Sijetl Tajms, jedna žena u tom gradu u saveznoj državi Masačusets tužila je Amazon u time svoje desetogodišnje ćerke, navodeći da Amazon pravi bazu audio snimaka koji sadrže privatne podatke.

„’Aleksa’ redovno snima i pamti glasove miliona dece bez saglasnosti roditelja", navodi se u tužbi, i dodaje da deca ne mogu da daju pristanak za snimanje i ne razumeju „potencialno invazivne načina upotrebe podataka od strane kompanije kao što je Amazon".

Kako se navodi, deca koriste uređaj „Alexa Echo Dot" bez znanja ili upozorenja da Amazon snima njihove glasove.

Još jedna takva tužba takođe je podneta u Kaliforniji u ime jednog osmogodišnjeg dečaka.

U odgovoru na pitanja medija Amazon je izjavio da imaju protokole za zaštitu privatnosti i ličnih podataka svojih korisnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Progovori i Amazon će ti reći kako si

Međutim, u maju ove godine grupa organizacija koje se zalažu za zaštitu podataka i dečijih prava optužila je Amazon da krši zakon tako što sakuplja lične podatke dece mlađe od 13 godina.

Ova firma je prošle sedmice najavila da će omogućiti razvoj digitalnog sadržaja za decu koji će moći da se kupi preko „Alekse". 

Kupovina tog sadržaja zahtevaće odobrenje korisnika računa (najverovatnije roditelja ili staratelja) putem tekstualne poruke ili mejla.

Prema listi najbogatijih ljudi koju je magazin Forbs objavio u martu, vlasnik Amazona Džef Bezos je najbogatiji čovek na svetu, a njegovo bogatsvo se procenjuje na 131 milijardu američkih dolara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara