Američka vlada oslobađa dodatne frekvencije za razvijanje 5G mreže

Foto: Pixabay

Američka vlada odlučila je da oslobodi još 100 MHz ključnog srednjeg opsega za 5G usluge. Bela kuća je najavila da će Ministarstvo odbrane napustiti raspon od 3.45 do 3.55 GHz kako bi se te frekvencije mogle koristiti za 5G mobilne usluge, saznaje agencija Rojters.

Time se dodaje raspon 3,55-3,65 GHz koji je trenutno na aukciji i opseg 3,7-3,8 GHz koji bi trebalo da se proda u decembru. 

Federalna komisija za komunikacije (FCC) moći će da proda na aukciji ovaj opseg frekvencija kompanijama kao što su Verizon i AT&T od decembra 2021, a bežična industrija bi mogla da ga koristi od leta sledeće godine, rekao je savetnik Bele kuće i glavni američki direktor za tehnologiju, Majkl Kracios.

„Do sada je ovaj spektar koristila vojska za radarske operacije, uključujući i protivraketnu odbranu, a ova odluka omogućava nam da maksimiziramo raspon 5G spektra bez ugrožavanja nacionalne sigurnosti“, rekao je glavni informativni službenik Ministarstva odbrane Dejna Dizi.

Srednjopojasni spektar smatra se vitalnim za 5G, jer nudi geografsku pokrivenost i kapacitet za prenos velikih količina podataka.

Šta će mi 5G mreža kada 4G zadovoljava sve moje potrebe?

Očekuje se da će 5G bežična mreža nove generacije, povezati i omogućiti znatno brži prenos podataka što će, pored ostalih namena, pomoći autonomnim vozilima da bolje funkcionišu.

Federalna komisija za komunikacije aktivno radi na razvoju 5G mreže i dodavanje ovog raspona frekvencija je rezultat tih napora.

U oktobru 2018. američki predsednik Donald Tramp potpisao je predsednički memorandum kojim je naložio Odeljenju za trgovinu da razvije dugoročnu sveobuhvatnu strategiju nacionalnog spektra za pripremu 5G bežične mreže. 

Tramp je stvorio Radnu grupu za strategiju spektra Bele kuće i zatražio od federalnih agencija da izveštavaju o potrebama vladinog spektra i preispitaju kako se spektar može podeliti s korisnicima privatnog sektora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara