Američke agencije otkrile ruski softver za hakovanje Linux sistema

Foto: Pixabay

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) i Federalni istražni biro (FBI) otkrili su sofisticirani ruski softver za hakovanje, saopšteno je u četvrtak u retkom javnom izveštaju koji nudi novi uvid u ruski arsenal digitalnog oružja, piše Rojters.

NSA i FBI rekli su da je glavna ruska obaveštajna uprava, poznata kao GRU, koristila softver za hakovanje pod nazivom "Drovorub" kako bi pristupili računarima sa Linuks operativnim sistemom.

Linuks je operativni sistem koji se obično koristi u celoj infrastrukturi računarskih servera, upravo zato što važi za jedno od najsigurnijih rešenja.

"Linuks operativni sistem se koristi u sistemima nacionalne bezbednosti, Ministarstvu odbrane i  u odbrambenoj industriji", izjavio je za Rojters Kepel Vud, glavni operativni direktor Direktorata za sajberbezbednost unutar NSA.

"(Ovakav) softver može imati velikog uticaja na državu, ukoliko se ništa ne preduzme protiv njega", dodao je on.

NSA i FBI povezali su Drovorub sa specifičnim ruskim obaveštajnim timom i to istim timom koji je tokom predsedničkih izbora 2016. godine provalio u sistem Demokratskog nacionalnog odbora.

"Drovorub je poput švajcarskog noža, omogućava hakerima mnogo različitih funkcija, poput krađe datoteka ili daljinskog upravljanja računarom žrtve", rekao je Stiv Grobmen tehnološki direktor kompanije McAfee.

Ovo je četvrti takav izveštaj na kojem su NSA i FBI radili i poslednji je u nizu javnih proziva SAD-a usmerenih na ruske hakerske operacije uoči američkih predsedničkih izbora 2020. godine. 

Agencije nisu saopštile koje organizacije je Drovorub kompromitovao.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara