Američke berze su pale

Kina nije dugo čekala na odgovor američkom predsedniku Donaldu Trampu, a finansijska tržišta su uzdrmana usled straha od poremećaja u globalnoj trgovini.

Finansijska tržišta su pala usled zabrinutost zbog narastanja tenzija koje bi mogle da poremete globalno najobimnije bilateralne trgovinske odnose ili da dovedu do toga da i druge zemlje podignu uvozne barijere.

Američke berze su pale. U Aziji, glavin indeks Tokijske berze se stropoštao za neverovatnih 4,6 odsto, dok je kompozitni indeks Šangajske berze potonuo za 4,5 procenata.

Dolar je oslabio na 104,85 jena jer su se investitori okrenuli ulaganju u japansku valutu, koja se smatra "sigurnim utočištem" od rizika.

Današnji kineski odgovor, kako ocenjuje AP, izgleda ima za cilj da pojača unutrašnji pritisak na Trampa u SAD-u, ukazujući jasno na to koji bi izvoznici, uključujući i poljoprivredne regione koji su glasali za njega 2016. godine, mogli da trpe štetu.

Ministarstvo trgovine je navelo da je današnja lista vezana za Trampove tarife na čelik i aluminijum, a kompanije već razmatraju posledice od potencijalnih poremećaja do kojih bi mogao da dovede krupniji problem koji se odnosi na optužbe da Kinezi kradu američku intelektualnu svojinu ili prisiljavaju kompanije iz SAD da im predaju tehnologiju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara