Američki državni sekretar danas u Sloveniji zbog nuklearke i Huawei opreme

Foto: Pixabay

Američki državni sekretar Majk Pompeo nastavio je svoju evropsku turneju u Ljubljani, gde će sa predsednikom Slovenije Borutom Phorom i premijerom Janezom Janšom razgovarati o kompaniji Huawei i drugim ključnim "oblastima od zajedničkog interesa".

Pitanja od ključnog interesa za sve strane uključuju nuklearnu energiju i integraciju Zapadnog Balkana.

U fokusu Pompeovog boravka u Sloveniji, piše portal 24ur.com, biće posebna izjava o bezbednosti 5G mreža sa Sjedinjenim Državama, koju je u ime Slovenije potpisao ministar spoljnih poslova Anže Logar.

Ljubljana inače razmatra proširenje nuklearne elektrane "Krško", jer to vidi kao priliku da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Prema pisanju lokalnih medija, Slovenija je o tome spremna da razgovara sa stranim kompanijama.

Portal Balkan Green Energy News prošle nedelje pisao je o tome kako vlasti u Ljubljani i Zagrebu rade na regulativi koja je neophodna za produženje životnog veka zajedničke nuklearke. 

Dve države istovremeno razmatraju mogućnost da instaliraju drugi blok u "Krškom", za šta je slovenačka Skupina GEN već zatražila energetsku dozvolu.

Hrvatska elektroprivreda je suvlasnik pogona nominalne snage od 696 megavata.

Dve strane su se prošlog meseca dogovorile da joj produže vek trajanja za 20 godina i sada rade na neophodnim propisima.

U okviru tih aktivnosti, Slovenija je na javnu raspravu stavila predlog zakona o domaćem fondu za zatvaranje Krškog i odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog goriva. 

Sredstva za te namene bila bi odobrena budžetom za narednu godinu.

Hrvatska je odbila ponudu za zajedničko odlagalište otpada u Vrbini, na granici kod Krškog i odlučila je da iskoristi bivše vojne objekte pored granice sa Bosnom i Hercegovinom, što izazvalo spor sa susedom.

NUKLEARNI OTPAD "SVAĐA" HRVATSKU I BIH

ZATRAŽENA DOZVOLA

Skupina GEN podnela je zahtev za izdavanje energetske dozvole za planirani drugi blok nuklearne elektrane Krško – JEK 2. 

Naglasila je da će partnere tražiti prvenstveno u Sloveniji.

Ova elektroenergetska kompanija pod državnom kontrolom tvrdi da će godišnja proizvodnja biti između osam i dvanaest teravat-sati u zavisnosti od snage.

Nuklearna elektrana Krško koja je podignuta 1981. na slovenačkoj strani granice, prema ranijem planu, trebalo je da se ugasi 2023. godine.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara