Američki graničari mogu da vam uzmu sve podatke sa uređaja

Foto: Pixabay

Američko Ministarstvo unutrašnje bezbednosti (DHS) nedavno objavilo izveštaj u kom navodi da sada može doći do GPS istorije, informacija sa društvenih mreža, slika, snimaka i drugih ličnih podataka sa uređaja ljudi koji ulaze u SAD, kao i da i dalje važi politika po kojoj se ovi podaci mogu čuvati do 75 godina, piše CNET.

Agencija je opisala novi program digitalne forenzike za graničnu patrolu, pre svega razvoj alata kako bi se sakupili digitalni podaci.

Prethodno je graničnoj patrola pretraživala lične uređaje bez naloga, do novembra 2019. godine kada je Vrhovni sud SAD proglasio praksu protivustavnom.

U godinama pre toga, DHS je 2018. godine pretražila više od 33.000 uređaja, u poređenju sa 30.200 pretraga u 2017. godini, kao i znatno manjoj količini od samo 4.764 u 2015. godini.

Borci za ljudska prava žalili su protiv ove prakse, govoreći da ovakav nadzor krši veliki broj građanska prava.

Izveštaj navodi da agenti mogu stvoriti tačnu kopiju podataka sa uređaja putnika dok prelaze granicu.

Među navedenim podacima nalaze se kontakti, IP adrese, GPS lokacije, mejlovi, podaci društvenih mreža, slike i snimci, poruke, finansijski nalozi i transakcije, kao i mnogi drugi lični podaci.

Preuzete informacije se zatim sa lokalne mreže za digitalnu forenziku šalju na PenLink, softver za nadzor telefona koji pomaže kod sortiranja podataka. Softver takođe koristi policija SAD kako bi presretala poruke, pozive i GPS podatke uređaja.

Ministarstvo navodi da je rizik po privatnost kod upotrebe ovih alata "minimalni" jer samo obučeni digitalni  forenzičari imaju pristup, kao i da se čuvaju samo podaci važni za istragu.

Međutim prethodna parnica od strane američkog Saveza za zaštitu građanskih sloboda (ACLU) i Fondacije za elektronske granice (EFF) otkrila je da su agenti putnicima pretraživali podatke bez ograničenja, i često za nepovezane razloge poput sprovođenja zakona o bankrotu ili zbog pomaganja spoljnih istraga.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara