FOTO: Pixabay

Američki tečni gas stigao u Bugarsku

FOTO: Pixabay

Bugarska će uskoro početi da koristi tečni prirodni gas (LNG) iz Sjedinjenih Američkih Država, koji treba da pomogne toj zemlji da smanji zavisnost od prirodnog gasa ubezenog iz Rusije, javlja bugarska agencija Novinite.

Prva isporuka iz SAD od 90 miliona kubnih metara sirovine za bugarsku državnu firmu Bulgargas stigla je prošlog četvrtka, a njen istovar počeo je u subotu, prvog juna.

Dobavljač ovog gasa je holandska kompanija Kolmar, koja će dopremiti još 50 miliona kubnih metara u narednom periodu, rekla je bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova.

Sve ovo pokazuje da su mere koje Vlada preduzima radi postizanja diversifikacije i liberalizacije tržišta ispravne", rekla je Petkova, javlja Novinite.

Bugarska je u 2018. godini uvezla 3,17 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Rusije.
Kompanija Kolmar podnela je bugarskom Ministarstvu energetike zahtev za početak pregovora o isporuci ukupno 500 miliona kubnih metara gasa u narednih pet godina, kojim bi se trgovalo na balkanskoj berzi gasa, piše Novinite.

Ta berza treba da bude deo regionalnog centra za Balkan u koji će dolaziti gas iz različitih izvora, uključujući Rusiju, odakle će biti distribuiran u jugoistočnu Evropu.

PROČITAJTE JOŠ:

Američka preduzeća će početi da isporučuju tečni prirodni gas


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • kraja

    ...u jednoj godini je uvezla 3.17 milijardi m3 gasa iz rusije, a onda ce u narednih pet godina uvesti cak pola miliona m3 iz amerike...??? ...i to radi trgovine istim na balkanu...??? ...jos samo nedostaju neke cifre, da se nazre pogodnost tog posla... ...mora da su amerikanci izuzetno jevtino prodali svoj gas...???

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.