Amerika neće ukidati namete na Erbasove avione

Foto: Pixabay

Američka vlada saopštila je da će zadržati tarife od 15 odsto za avione kompanije Erbas, kao i tarife od 25 odsto za pojedine artikle koji dolaze iz EU, uprkos pokušajima Evropske unije da reši dugogodišnji spor oko subvencionisanja proizvodnje aviona, piše Euractiv.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer rekao je da EU nije preduzela potrebne mere da bi se uskladila sa odlukama Svetske trgovinske organizacije, i najavio da će Vašington pokrenuti novi proces radi pokušaja postizanja dugoročnog rešenja.

Lajtizerova kancelarija saopštila je da će izmeniti listu evropskih proizvoda na kojima se primenjuju tarife, kako bi uklonila sa liste neku robu iz Grčke i Britanije, a dodala ekvivalentnu količinu robe iz Nemačke i Francuske.

Avio-kompanija Erbas saopštila je da "duboko žali" zbog odluke SAD-a da zadrži tarife.

"Erbas duboko žali što je, uprkos nedavnim evropskim merama za postizanje potpune usaglašenosti, američki trgovinski predstavnik odlučio da održi tarife na avionima Erbasa, posebno u vreme kada avijacija i drugi sektori prolaze kroz krizu bez presedana", saopštio je portparol tog avio-giganta Klej Mekonel.

"Erbas veruje da će Evropa na odgovarajući način reagovati kako bi odbranila svoje interese i interese svih evropskih kompanija, uključujući i Erbas, ciljane ovim tarifama", dodao je Mekonel.

Prema saopštenju evropskih zvaničnika, evropski komesar za trgovinu Fil Hogan aktivno će pregovarati sa Lajtizerom radi postizanja dugoročnog rešenja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara