Ilustracija FOTO: Pexels

Amerika upozorila Mađarsku: Prestanite da sarađujete s Huaveijem!

Ilustracija FOTO: Pexels
SAD će biti prisiljene da smanje opseg pojedinih operacija u Evropi i na drugim mestima, ako države iz tih područja nastave da sarađuju s kineskim Huaveijem.

To je tokom posete Mađarskoj kazao američki državni sekretar Majk Pompeo. 

Huavei je, kako navodi AP, veoma prisutan u Mađarskoj, a Pompeo je rekao da će premijeru Viktoru Orbanu i drugim zvaničnicima objasniti da saradnja s tom kompanijom predstavlja rizik za informacionu bezbednost i privatnost i da bi mogla da osujeti saradnju sa SAD. 

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti širenjem Huaveja u Evropi, pogotovo u članicama NATO-a, kao što je Mađarska, navodi AP, dodajući da oni smatraju da to predstavlja veliku pretnju. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Oni su suverena država. Donose sopstvene odluke po pitanju ovih stvari. Ono što je imperativ jeste da s njima podelimo saznanja koja imamo o riziku koji predstavlja prisustvo Huaveja u njihovim mrežama, stvarne rizike po narod. Po gubitak privatnosti njihovog naroda, stvarne rizike da će Kina to iskoristiti na način koji nije u najboljem interesu Madjarske. Imamo obavezu da to podelimo s njima i to ćemo i uraditi. Ali, ovo smo videli širom sveta. To takođe stvara probleme za američko prisustvo, to jest, ako je ta oprema prisutna tamo gde ima bitnih američkih sistema, otežava nam da im budemo partneri", rekao je Pompeo, prenosi AP. 

SAD su u više navrata optužile Kinu da koristi tehnologiju kako bi krala tajne, dok je zvanični Peking to demantovao i poručio da SAD žele da "uguše" konkurenta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara