Analitičar: Zabrana Huaveija bi usporila inovacije

Foto: Pixabay

Uspeh i razvoj tržišta kompanije Huavei i danas se osporava. Dok kritičari tvrde da iza te kompanije stoji kineska vlada, sa druge strane neki telekomunikacioni operatori tvrde da ona kontinuirano uvodi inovacije u industriju i postavlja nove standarde za podršku klijentima, piše u svojoj analizi Dimitris Mavrakis direktor u konsultantskoj organizaciji ABI Research.

Prema njegovim rečima, važno je napomenuti da većina kritika na račun ove kompanije ne dolazi od strane klijenata, partnera ili čak konkurencije, već od pojedinih državnih organa i organizacija za nacionalnu bezbednost i regulatora.

Između ovih pohvala i kritike, kako ocenjuje, stoji veoma složeno balansiranje, koje zavisi od mnogih pitanja, geopolitičkog trgovinskog rata, odnosa sa dobavljačima i uslovima na tržištu 5G mreže.

Mavrakis navodi da bi zabrana Huaveija na globalnom nivou "ograničila izbor dobavljača, primorala operatere na duopol ili monopol i prigušila tehnološke inovacije u celom lancu proizvodnje".

Veliku konfuziju, prema njegovim ocenama, unose i "dezinformacije" koje se plasiraju sa obe strane i otežavaju jasan zaključak o tim temama.

Bez obzira na to, tvrdi Mavrakis, Huavei je tehnološki jak za 4G i 5G mreže, a verovatno poseduje napredne mogućnosti u razvoju tehnologije i u primeni tih mreža, što je najvažnije.

Telekom Srbija ne prekida saradnju sa kineskim Huavei
Neko nas posmatra, a ne znamo zašto

Huavei je među glavnim učesnicima na sastancima Partnerskog projekta treće generacije i jedan od najvećih vlasnika patenata za 4G i 5G.

Kako je primena tih mreža trenutno je najvažnija i Huavei je ilustrovao svoju stručnost, profesionalnost i spremnost na saradnju u nekoliko slučajeva, koje navodi autor teksta.

Razvijen je koncept SingleRAN 2007. godine zajedno sa Vodafonom, koji omogućava objedinjavanje resursa 2G, 3G i 4G i to je sada industrijski standard, koji nude svi dobavljači.

U novembru 2017. pokrenut je CloudAIR koncept koji je omogućio deljenje spektra između 4G i 5G sistema, a veoma sličan dinamičkoj podeli spektra koji se sada komercijalizuje u primeni 5G.

Najavljena je primena aktivne antene 64T64R sa višestrukim izlazom koja pomera granice komponenti, pojačala i sistemskog dizajna dizajnirana je da podrži mobilne operatere koji poseduju nestalan 5G spektar u ovom opsegu.

Huavei je takođe jedini dobavljač koji je razvio kapacitete Internet of Things ili NB-IoT (u okviru kojih bi se, pored računara i ostali eletronski uređaji povezivali na Internet) i čipset uređaja iz ranih faza komercijalizacije, donoseći mnogo drugih pogodnosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara