Aplikacija koja ubija komarce -i zarađuje i suzbija Zika virus

Aplikacija za mobilne telefone i prateća platforma pod nazivom Premisa (Premise) omogućila je direktno uključivanje latinoameričkih lokalnih zajednica u suzbijanje zaraženih komaraca i epidemije Zika virusa, pri tom omogućivši i zaradu svojih korisnika, saopštio je Svetski ekonomski for (WTO).

Tokom akcije koja je trajala od početka 2018. do jula tekuće godine, oko 7.000 stanovnika tri kolumbijska grada - Kukute, Kalija i Santa Marte - dobijali su zadatke putem aplikacije da fotografišu i geolociraju potencijalna legla komaraca. 

IT kompanija je te podatke prosleđivala organima nadležnim za neutralizaciju komaraca, a građani su za svoje napore dobijali novčanu naknadu u lokalnoj valuti ili bitkoinu. Procenjuje se da je na ovaj način uništeno preko 70.000 legla komaraca.

Monetizacija akcije je omogućila da se proveri oko 108.000 domova, kazao je kreator aplikacije, a korisnici su putem platforme dobijali i informacije o virusu Zika i merama prevencije.

Projekat je finansiran od strane američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i nastao je kao odgovor na epidemiju zika virusa u Severnoj i Južnoj Americi tokom 2015. i 2016. godine. Iako se Latinska Amerika trenutno ne suočava sa Zikom, region je trenutno ugrožen velikom epidemijom Denga virusa, koji takođe prenose komarci i koja je do sada odnela 740 života.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara