FOTO: @JunckerEU

Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije:

Apsurdno je da Evropa plaća u dolarima, umesto u evrima

FOTO: @JunckerEU

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je EU da promoviše ulogu evra kao međunarodne valute.

Preduslov za to je, kako je rekao, produbljivanje ekonomske i monetarne unije 28-članog bloka.

"Apsurdno je da Evropa plaća 80 odsto svog uvoza energenata - vrednog 300 milijardi evra godišnje - u američkim dolarima, kada samo oko 2 odsto našeg uvoza energije dolazi iz Sjedinjenih Država", rekao je Junker u godišnjem obraćanju o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da je apsurdno i to da "evropske kompanije plaćaju kupovinu evropskih aviona u dolarima umesto u evrima".

Dok Norveška cene za isporuku energenata u EU izražava u evrima, druge zemlje koriste dolar, a među najvažnijima od njih su države Persijskog zaliva i Rusija, napominje Rojters, pozivajući se na objašnjenje jednog zvaničnika EU.

Prema rečima Junkera, Brisel treba do naredne godine da se pozabavi međunarodnom ulogom evra.

"Moramo da učinimo više kako bismo omogućili našoj jedinstvenoj valuti da igra glavnu ulogu na međunarodnoj sceni. Pre kraja godine, Komisija će predstaviti inicijative za jačanje međunarodne uloge evra", poručio je on.

Evro mora, kako je dodao, da postane oličenje i instrument nove, suverene Evrope.

"U tom cilju, prvo moramo da dovedemo sopstvenu kuću u red jačanjem naše ekonomske i monetarne unije. Moramo da zaokružimo našu ekonomsku i monetarnu uniju kako bismo ojačali Evropu i evro".

Takođe je ocenio da bi EU trebalo da ima snage da donese odluke o određenim poreskim pitanjima kvalifikovanom većinom. Junker se takođe založio za još jače jedinstvo unutar unije, naglasivši da "kada smo jedinstveni, onda smo sila na koju se računa, neko koga ne možete zaobići".

U tom kontekstu je podsetio da je u Vašingtonu govorio u ime Evrope kada se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Neki su sporazum koji sam postigao sa Donaldom Trampom doživeli kao iznenađenje. U stvari, nije iznenadenje, jer svaki put kada Evropa govori jednim glasom - nema iznenađenja. Ona može, ako želi, ako govori jednim glasom da nađača sve druge", rekao je Junker.

Poručivši da Evropa, kada je to potrebno, treba da deluje kao jedno biće, on je ocenio da su zemlje članice Unije to i pokazale kada su nastavile da brane klimatski sporazum iz Pariza, "jer mi kao Evropljani želimo da budućim generacijama damo čistiju planetu".

Predsednik Evropske komisije je dodao i da je Evropi potrebna izgradnja novog partnerstva sa Afrikom.

"Danas nudimo jedan novi savez između Evrope i Afrike, savez za investicije i održiva radna mesta. Taj savez bi u Africi za pet godina stvorio do 10 miliona radnih mesta. Želimo da napravimo jedan okvir koji donosi nove investicije u Afriku", rekao je Junker u godišnjem obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • sasa

    rusi su i onako najavili da planiraju da trguju sa iranom i turskom u lokalnim valutama, tako da ovo i nije nesto hrabro od EU - vise je politicki oportunitizam kako bi se pojedinci deklarativno zalagali za EU a u stvari samo cuvaju svoju fotelju + platu