Austrijski BDP će se smanjiti 8% ove godine

Foto: Pixabay

Austrijska centralna banka očekuje da će ekonomski dobitak ove godine biti duplo manji nego što je bilo očekivano prošlog meseca, zbog produženja karantina usled koronavirusa, piše Roters.

Guverner Austrijske nacionalne banke Robert Holzman sada očekuje pad od 8% BDP-a u odnosu na prethodni „umereni“ pandemijski scenario od 3.2%. Sada se procenjuje da će svaka nedelja karantina smanjiti godišnji BDP za 2 milijarde dolara.

Uprkos tome što je Austrija bila jedna od prvih zemalja u Evropi koja je reagovala na pandemiju, uvodeći karantin nedelju dana pre ostalih i prva koja je popustila mere još 14 aprila, Holzman je i dalje ubeđen da će morati da računaju sa većim gubitkom.

Trenutno se očekuje da će karantin trajati 13 nedelja, a faza izlaženja još dodatnih 10 nedelja, što će na kraju dovesti do pomenutih 8% pada godišnjeg BDP-a. „Ako jedan ili drugi proces bude trajao kraće, ekonomski pad će biti umereniji“ rekao je Holzman. 

Uprkos datim brojkama, centralna banka nije precizirala kada će doći do kraja ovog procesa.

Austrijska koaliciona vlada je objavila da će hitna novčana pomoć privredi iznositi 38 milijardi evra kako bi pomogla kompanijama i ekonomiji da opstanu i prođu kroz ovaj period sa minimalnim posledicama, dok će ta pomoć ujedno ograničiti povećanje nezaposlenosti.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara