Austrijski proizvođač kafe 'JAB holding' preti da nadjača američki 'Starbaks'

JAB holding, kompanija koja je polako sticala mušterije i približila se najpoznatijim američkim brendovima kafe, počinje da gradi svoju imperiju.

Ova kompanija, u vlasništvu tajanstvene austrijske porodice Rajman, posebno je došla u žižu kada je kupila proizvođača aparata za kafu Keurig i najavila da će preoteti presto tržišta kafe.

Razvili su sopstveni lanac jednostavno nazvan Kafa i kroasani, ali mame kupce ambalažom i zanimljivim brendovima kafe. 

Mediji im predviđaju da će postati ozbiljan konkurent Starbaksu, ako to već nisu, a brokeri da će beležiti rast od pet odsto godišnje. 

Ukusi kafe postaju im sve bogatiji, zbog čega bi Starbaks trebalo da se čuva, prenosi Blumberg. 

"Ima jedan jaz između Starbaksa i svih ostalih kafeterija", rekao je Džefri Jang, analitičar koji kaže da je ovo možda glavni konkurent, jer želi da lansira sopstvenu kafu. 

JAB je do sada u tržište kafe uložio 30 milijardi dolara, čime želi da stekne prednost nad kompanijom Nestle, s kojom se takmiči još od 2012. godine. Mediji pišu da je kupovao od evropskih proizvođača instant kafe do američkih lanaca kafeterija, poput lanca Pits kofi, za koji je 2012. platio milijardu dolara. Takmičenje sa švajcarskim Nestleom započelo je pre četiri godine kad je JAB kupio udeo u D.E master blendersu 1753, sa sedištem u Amsterdamu. 

Kasnije su za 10,4 milijardi dolara kupili i celu kompaniju, nakon čega je usledila i akvizicija Mondelezovog poslovanja s kafom vredna pet milijardi dolara. Ambicije su išle i dalje, pa je JAB spojio drugog najvećeg svetskog proizvođača kafe, Mondelez, s Master blenders u novu kompaniju nazvanu Jacobs Duve Egberts. JAB vodi i lance kafića i restorana, poput već pomenutog Pits kofi, zatim Karibu kofi i Ajnštajn noa restorant grup. 

JAB je svoje poslovanje 2006. godine iz nemačkog Ludvigshafena preselio u Beč.

pošaljite komentar

Nema komentara