WizzAir FOTO: Pixabay

Aviokompanije se žale EK zbog štrajka francuskih kontrolora leta

WizzAir FOTO: Pixabay

Međunarodno udruženje avio kompanija (IAG), kompanije Rajaner (Ryanair), Izidžet (easyJet) i Viz er (Wizz Air), podnele su žalbe Evropskoj komisiji protiv Francuske zbog štrajka njenih kontrolora leta koji ograničavaju osnovne principe slobode kretanja u okviru Evropske unije.

"Aviokompanije ne dovode u pitanje pravo na štrajk, ali smatraju da Francuska krši zakon Evropske unije time što ne dozvoljava nadletanje vazdušnog prostora iznad zemlje dok traju štrajkovi. Putnicima na ovim letovima uskraćena je osnovna sloboda putovanja između zemalja članica koje nisu obuhvaćene štrajkom", navodi se u zajedničkom saopštenju aviokompanija.

Dodaje se da je samo u ovoj godini bilo 300 odsto više štrajkova francuskih kontrolora leta nego 2017. godine i da je Senat Francuske potvrdio da je ta zemlja odgovorna za 33 odsto kašnjenja letova u Evropi.

Zatraženo je od vlada evropskih zemalja i Evropske komisije da hitno i odlučno reaguju kako bi obezbedili dovoljan broj kontrolora leta i da na prelete ne utiču nacionalni štrajkovi kao što je to slučaj u Francuskoj, "i to ne prvi put".

"Suočavanje sa ovim problemom mora biti prioritet evropskim vlastima kako građani Evrope i evropske kompanije više ne bi bili držani kao taoci nacionalnih problema koji postoje u okviru jedne grane industrije", rekao je izvršni drektor Viz era Jozef Varadi.

Evropska organizacija za bezbednost vazdušnog saobraćaja Evrokontrol (Eurocontrol) je saopštila da je do juna ove godine više od 16.000 letova kasnilo zbog štrajkova kontrolora leta, a time je bilo pogođeno više od dva miliona putnika.

Prema podacima Evropske komisije od 2005. godine kontrolori leta održali su oko 357 štrajkova u Evropi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara