Banke evrozone kreditiraju preduzeća više nego pre krize

Foto: Pixabay

Banke u evrozoni zabeležile su veću potražnju kredita za preduzeća i očekuju buduće olakšanje kreditnih standarda, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Prema istraživanju bankarskih zajmova ECB, potražnja za kreditima za preduzeća porasla je u prvom kvartalu i očekuje se porast i u drugom kvartalu, uglavnom zbog potrebe za likvidnošću.

Suprotan trend uočen je kada su u pitanju stambeni krediti, i očekuje se da potražnja za njima drastično padne u drugom kvartalu.

Neto potražnja za kreditima za preduzeća u prvom kvartalu značajno je porasla u Nemačkoj i Francuskoj, u Španiji je pala, a u Italiji je ostala nepromenjena.

Rezultati ankete ECB pokazuju da banke u drugom kvartalu očekuju znatno olakšanje kreditnih standarda za firme, verovatno zbog mera podrške koje su donele vlade.

Banke očekuju da se pooštravanje kreditnih standarda za zajmove za domaćinstva nastavi u drugom kvartalu.

Opšti uslovi banaka za nove kredite preduzećima bili su pooštreni tokom prvog kvartala, a uslovi za kredite domaćinstvima bili su blaži u istom periodu.

Istraživanje koje kvartalno sprovodi ECB uspsotavljeno je radi boljeg razumevanja ponašanja banaka u evrozoni. Istraživanje je sprovedeno između 19. marta i 3. aprila. U ovoj turi obuhvaćene su 144 banke, sa odzivom od 99 odsto.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara