Turk Telekom FOTO: Vikimedia

Bankrotirao Turk Telekom, najveća turska državna telekomunikaciona kompanija

Turk Telekom FOTO: Vikimedia
Neke od vodećih turskih banaka preuzele su kontrolu nad Turk Telekomom, najvećom državnom telekomunikacionom kompanijom.

Turk Telekom će najverovatnije pripremati za prodaju nakon što je prethodni vlasnik, Otas, proglasio bankrot nakon uzimanja zajma od nekoliko milijardi dolara. 

Od kontrolnog udela Otasa od 55 odsto u Turk Telekomu, Akbank će imati udeo od 35,6 odsto, Turkiye Garanti Bankasi će imati 22,1 odsto nove kompanije, a Turkiye Is Bankasi 11,6 odsto, pokazuju dokumenti, prenosi Indikator.ba. 

Ostali vlasnici nisu otkriveni, iako je skoro 30 lokalnih i međunarodnih banaka ranije ove godine signaliziralo da će učestvovati u novoosnovanoj kompaniji. 

Kreditori nameravaju da prodaju kontrolni udeo, prema posebnoj izjavi Lazarda, koji je bio konsultant pri osnivanju kompanije. Banke su ranije signalizirale planove za preuzimanje kontrole, a izvršni direktor Akbank je ranije ovog meseca izjavio da planiraju prodati Turk Telekom "prihvatljivom investitoru", a ne da sami njime upravljaju. 

Poverioci su prvobitno obezbedili Otasu, čije puno ime je Ojer Telekomunikasyon, kredit od 4,75 milijardi dolara. Banke, uključujući BNP Paribas i Deutsche Bank, pregovaraju godinama nakon što "Otas" nije uplatio kreditni doprinos za kredit u septembru 2016. godine. 

Pad turske lire uticao je na zaradu koju je Otas dobio od dividendi Turk Telekoma i time komplikovao isplatu duga na dolarski kredit. Kompanija je bila pod kontrolom kompanije sa sedištem u Dubaiju, koja je delimično u vlasništvu Saudijskog Telekoma. 

Među ostalim akcionarima u Turk Telekomu je i vlada koja drži 25 odsto i podržava plan za novu kompaniju, kao i državni investicioni fond sa učešćem od 6,7 odsto. Ostalim akcijama se trguje javno.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara