Beč dodeljuje subvencije za razvoj 5G mreže

Pixabay

Grad Beč obezbedio je subvencije u vrednosti od 20 miliona evra kako bi u naredne dve godine austrijska prestonica bila u celosti pokrivena 5G mrežom. Novac je namenjen operaterima koji razvijaju postrojenja pete generacije bežične, mobilne mreže.

"Za Beč kao najbolji grad za život na svetu ključna je dobra ponuda komunikacione tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže putem optičke tehnologije, mobilna telefonija je jedan od glavnih preduslova za izvanredno mesto za život i savremeno privredno središte. 5G je najnovija generacija mobilnih mreža, a mobilni internet postaje sve važniji. To se pokazalo i tokom pandemije virusa korona, jer je internet olakšao organizaciju i obavljanje brojnih poslova - od rada od kuće do online nastave“, rekao je Peter Hanke, član gradske uprave za finansije i digitalizaciju.

U Beču je 5G mrežom već pokriveno oko 60 lokacija, a podsticaji iz gradskog budžeta će omogućiti njeno ubrzano širenje i razvoj. U austrijskoj metropoli je nedavno održano i takmičenje "5G Vienna Use Case Challenge" na kojem su predstavljene ideje za najbolju primenu 5G tehnologije.

Nagrađeni su projekti o primeni proširene stvarnosti ("Augmented Reality") u virtuelnom učenju, telemedicinskom lečenju, poboljšanju bezbednosti u saobraćaju i primeni dronova u gašenju požara.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara