Beč FOTO: Pixabay

Beč - grad s najboljim kvalitetom života na svetu

Beč FOTO: Pixabay
Glavni grad Austrije ima mnogo toga da ponudi i sve je omiljeniji među turistima iz Evrope. 

Otkad je Austrija postala članica Evropske unije 1994. godine broj noćenja se više nego udvostručio, a broj avio-putnika se utrostručio. 

Bečki aerodrom Švehat povezuje Beč sa Evropom a zbog svog geografskog položaja označen je kao okosnica Istoka i Zapada. Od 1995. godine najomiljenije destinacije London i Frankfurt nisu se menjale, ali i Beč je kao destinacija postao sve atraktivniji. Kada ne bi računali Austriju, više od 40% turista u Beču dolaze iz zemalja  EU. To je oko 7,226 miliona noćenja u 2018. godini. Sa tri miliona noćenja najviše turista je iz Nemačke.

Bečki model stanovanja kao primer za EU 

Beč je grad sa najboljim kvalitetom života na svetu. Skoro 60 odsto stanovnika živi u stanovima koji su u vlasništvu grada, a koje grad izdaje po veoma povoljnim kirijama. Ovaj model se ne podrazumeva u Evropi jer brojne EU-odredbe ograničavaju slobodu odlučivanja gradova. Dok je u Beču subvencionisana i socijalna stanogradnja dostupna širokim slojevima stanovništva, u drugim EU-zemljama je samo socijalno ugroženim slojevima društva dozvoljeno da žive u takvim stanovima. 

Iz tog razloga Beč se već godinama na nivou Evropske unije zalaže za Pravo na samoodlučivanje gradova kada je u pitanju subvencionisana stanogradnja. Zajedno sa Slovačkom, Beč od 2016. godine predsedava platformom EU-partnerstvo gradova za stanovanje. Cilj partnerstva je izrada predloga za bolje zakone. Ti zakoni gradovima treba da pojednostave proceduru da stanovništvu obezbede povoljan prostor za stanovanje. 

PROČITAJTE JOŠ:
Evropa i Beč 

Pored ostalih EU-gradova i Beč ima kancelariju u Briselu da bi informacije o novim EU-zakonima ili podsticajima što pre stizale. Evropa je veoma prisutna u Beču: brojne evropske agencije su zastupljene u Beču a oko 200 projekata finansira Evropska unija. Jedan od projekata pod imenom PlasticFreeDanube istražuje uticaj plastičnog otpada u Dunavu na životnu sredinu. Na tom projektu zajedno rade institucije iz Beča, Donje Austrije i Slovačke.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara