Beč FOTO: Pixabay

Beč meri temperaturu asfalta

Beč FOTO: Pixabay
Grad Beč započeo je pilot-projekt u ulici Ciglergase u centru grada, koja bi trebalo da postane prva ulica s mogućnošću regulacije temperature vazduha.

Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posledice koje porast površinske temperature planete ima na ljude i biljni i životinjski svet.

Prve su posledice već vidljive u gradovima u kojima porast globalne temperature značajno menja lokalna klimatska obeležja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplotnih ostrva, prenosi Al Jazeera.


Beč je prepoznao taj problem i odlučio da sprovede pilot-projekat u jednoj od svojih ulica, navodi se u saopštenju Inostrane kancelarije Grada Beča u Zagrebu.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja veka u okrugu Nojbau godišnje moglo da bude od 50 do 55 vrućih dana, što ga čini jednim od najtoplijih u Beču.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjavanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanje vazduha te postavljanje izvora pitke vode trebalo bi da povećaju kvalitet života tamošnjih stanovnika.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cevima iznose 2,4 miliona evra. Grad će pokriti 70 odsto troškova, a ostalih 30 odsto finansiraće okrug iz vlastitog budžeta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara