Bela kuća želi da svim Amerikancima pokloni po 1.000 dolara

Foto: Pixabay

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatra mere direktnog subvencionisanja svakog građanina Sjedinjenih Američkih država sa po 1.000 dolara zbog ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusom, prenosi Vašngton post (Washington Post).

Ukupna cena ovih mogla bi biti oko bilion (hiljadu milijardi) dolara rekao je ministar finansija SAD Stiven Mnučin nakon sastanka sa senatorima iz Republikanske partije, što ga čini jednim od najvećih federalnih fiskalnih paketa ikada predloženih.

Mnučin je zakonodavcima uputio oštro upozorenje da, ako ne izglasaju paket mera, stopa nezaposlenosti u zemlji može da poraste sa sadašnjih 3,5% na gotovo 20%.

Tehnološki gigant Fejsbuk (Facebook) je pretekao američku administraciju, obzirom da je najavio da će, nezavisno od odluke Bele kuće i Kongresa, svakom svom zaposlenom poslati po 1.000 dolara, prenosi portal The Information.

Taj portal navodi da je osnivač i izvršni direktor Mark Cukerberg poslao internu belešku 45.000 svojih zaposlenih, u kojoj se navodi i da će svi na sledećem šestomesečnom ocenjivanju rada dobiti najvišu ocenu, koja takođe utiče na raspodelu bonusa unutar kompanije.

Prosečni bonus unutar Fejsbuka iznosi nešto više od 228.000 dolara, a Cukerberg je zaposlenima objavio da se delu spoljnih saradnika firme isplaćuje plata da ne bi radili dok traje pandemija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara