Belgija će ponovo u karantin ukoliko broj zaraženih ne prestane da raste

Foto: Pixabay

Belgija razmatra ponovno uvođenje karantina, jer broj novozaraženih raste već nekoliko nedelja. Antverpen je primetio najveći porast novih slučajeva, što je nateralo vladu da uvede noćni policijski čas, piše Politico.

"Ako se ove sedmice brojke ne stabilizuju, biće potrebno pooštravanje mera. Neću spekulisati o tome kakve mere su potrebne, ali više nema mnogo opcija", rekao je virolog Mark Van Ranst iz Katoličkog univerziteta u Levenu.

Prema podacima koje su belgijske zdravstvene institucije objavile u ponedeljak ujutro, između 31. jula i 6. avgusta, broj pozitivnih na koronu u zemlji porastao je za 16 odsto u poređenju s prethodnih sedam dana. Od nedelje do ponedeljka broj potvrđenih slučajeva porastao je za 751.

"Trenutno je na ukupan broj zaraženih u našoj zemlji snažno uticalo šta se dešava u Antverpenu, ako brojke tamo padnu, brojke za Belgiju u celini opadaju. Ali u međuvremenu se epidemija širi i u ostalim pokrajinama“, rekao je Gert Molenbergs, profesor biostatistike na Katoličkom univerzitetu u Levenu.

Međutim, Virusvaanzin, grupa koja je skeptična prema vladinoj politici o pandemiji veruje da je pretnja izazvana virusom preuveličana i najavila je da će 16. avgusta organizovati protest u Briselu i tražiti ostavku Van Ransta kao savetnika vlade.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara