FOTO: Print Screen

Belgijanci ljuti na političare zbog rušenja mosta iz 13. veka

FOTO: Print Screen

Građani Belgije ogorčeni su na lokalne političare koji su naredili rušenje gotičkog Mosta Rupa (Pont des Trous) u belgijskom mestu Turne kako bi veći brodovi mogli da plove rekom Šelt, prenela je Gradnja.rs.

Rušenje gotičkog mosta iz 13. veka kako bi se omogućio prolaz većim brodovima dočekano je uz ogromno negodovanje građana ali i ministara u saveznoj vladi Belgije nezadovoljnog zbog odluke lokalnih političara.


Nakon višegodišnje rasprave, dizalica na barži postavljena je u petak ujutro da bi razdvojila tri luka Pont des Trous, dok je u isto vreme lokalni čelista svirao tužne melodije na obali reke, piše Gardijan.

Međutim, cigle mosta su zadržane kako bi se most rekonstruisao na istom mestu u sličnom obliku, ali sa širim i višim centralnim lukom. Lokalno stanovništvo ga već naziva Mekdonalds mostom jer će ličati na znak ovog popularnog lanca brze hrane.

Most Rupa jedan je od tri preostala vojna mosta na svetu iz 13. veka. Bombardovani i delimično uništeni tokom Drugog svetskog rata, centralni lukovi obnovljeni su i prošireni 1947. godine. Samo njene srednjovekovne kule, sagrađene 1281. odnosno između 1302. godine su originalni.

 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara