Belorusija ugasila internet nakon kontroverznih predsedničkih izbora

Protesti u Belorusiji, Wikimedia

Internet konekcija i mobilne usluge ugašene su širom Belorusije od nedelje uveče i čini se da je vlada odgovorna za to zbog rasprostranjenih protesta i sve većih socijalnih nemira nakon beloruskih predsedničkih izbora koji su bili održani u nedelju, piše portal Wired.

Protesti su izbili zbog rezultata izbora koji su pokazali da je Lukašenko osvojio svoj šesti uzastopni mandat sa oko 80 procenata glasova, opozicioni kandidati i demonstranti kažu da su izbori bili namešteni i smatraju da su rezultati lažni.

Širom zemlje protesti protiv Lukašenkove administracije, uključujući kritike njegove spoljne politike i postupanja sa pandemijom eksplodirali su u nedelju uveče kada su rezultati objavljeni, a vlada je na proteste odgovorila mobilizacijom policije i vojnih snaga, posebno u Minsku, glavnom gradu. 

Lukašenko je u jučerašnjem intervjuu izjavio da gašenje internet konekcije i mobilnih usluga nije delo njegove vlade, već da to „dolazi iz inostranstva“.

Beloruski tim za hitne slučajeve u zajednici (CERT) takođe je saopštio u nedelju da su za gašenje interneta odgovorni „napadi iz inostranstva“ koji su bili usmereni protiv Državnog komiteta za državnu bezbednost i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Beloruski Beltelecom rekao je u ponedeljak da radi na rešavanju kvarova i obnavljanju usluga nakon "višestrukih sajber napada različitih intenziteta". Spoljni posmatrači ne veruju u ove tvrdnje.

"Istina o onome što se događa u Belorusiji trenutno zaista nije jasna, ali nema naznaka bilo kakvog sajber napada. To se ne može isključiti, ali ne postoje nikakve naznake da se to desilo", kaže Alp Toker, direktor nestranačke grupe za praćenje povezanosti, NetBloks.

Smetnje su se proširile čak i na virtualne privatne mreže (VPN), koje su uobičajeno rešenje za nestanak interneta ili cenzuru. "Belorusija nije imala mnogo ulaganja u tehnologije zaobilaska cenzure, jer ljudi tamo nisu imali potrebu", kaže Toker.

Postoji nekoliko indicija da su prekidi planirani, pa čak i da je vlada upozorila neke kompanije i institucije pre gašenja. Izveštaj ruskog lista Moskovski Komsomolets u subotu je uključio intervju s jednim prodavcem koji je upozoravao novinare koji pokušavaju da kupe SIM kartice za svoje telefone, da će vlada uskoro ugasiti internet i mobilne usluge.

Još prošlog utorka, odnosno 4. avgusta, Telegramom je kružila prepiska službenika beloruske banke koji je upozoravao klijente da će možda doći do prekida digitalnog bankarstva.

„Mislim da svi znaju da je vlada odgovorna za ovo, ali niko to ne želi da prizna“, rekao je Franak Vijačorka, novinar u Minsku.

Više od pedeset grupa za ljudska prava pisalo je specijalnim izveštačima UN o slobodi izražavanja, slobodi okupljanja i udruživanja i ljudskim pravima u Belorusiji zbog gašenja interneta do kojeg je došlo tokom predsedničkih izbora 9. avgusta.

U pismu ove grupe pozivaju UN da od beloruske vlade zatraži informacije o gašenju interneta, jer je to povreda međunarodnog ljudskog prava. Oni takođe zahtevaju od vlade da prekine sa gušenjem prava na slobodu izražavanja putem interneta.

Vlade širom sveta, uključujući Iran, Etiopiju i Indiju, sve više koriste gašenje interneta kao sredstvo represije i autoritarne kontrole kako bi ugušili masovne proteste i nemire. Prekidi u povezanosti oko izbora takođe su postali češći, do sada su ove godine vlade Burundija, Gvineje, Toga i Venecuele gasile internet ili društvene mreže uoči izbora ili noći pre izbora.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara