Besplatan prevoz za sve građane Talina

Glavni grad Estonije Talin može se pohvaliti petogodišnjim besplatnim prevozom za sve građane.

Grad zbog toga nema gubitaka, a vlada planira da ove godine uvede besplatan javni prevoz u svim estonskim gradovima, prenosi Index.hr. 

Posle pet godina besplatnog gradskog prevoza, što su odlučili građani na referendumu, šef kancelarije EU u Talinu Alan Alakula kaže da grad nema gubitaka, navodi portal Popup. 

"Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego smo izgubili od uvođenja besplatnog prevoza. Sretni smo što je veliki broj ljudi odlučio da se registruju kao stanovnici Talina kako bi iskoristili besplatan javni prevoz", kazao je Alakula. 

Prema njegovim rečima, pri planiranju besplatnog javnog prevoza najviše se računalo na građane slabijeg imovinskog stanja. 

"Računali smo kako će ovu pogodnost koristiti građani s niskim i srednjim prihodima. No, koriste ga i građani s iznadprosečnim prihodima jer im javni prevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, bioskope, pozorišta...Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo pa korist imaju i lokalne firme. Grad je oživeo, što se oseti i u prihodima grada", naveo je Alakula. 

On navodi da je glavni grad Estonije pre uvođenja besplatnog javnog prevoza bio zagušen automobilima, a vazduh je sada mnogo čistiji. S uvođenjem besplatnog prevoza, porasle su cene parkiranja, ali Alakula kaže da se niko ne žali jer postoji besplatna alternativa. 

Oni koji u Talin dolaze automobilima iz udaljenih mesta i koriste uslugu besplatnog javnog prevoza, a na rubnim delovima grada parkiraju automobil ne moraju platiti niti parking. 

Primer glavnog grada slediće i ostali. 

Vlada već ove godine planira da uvede besplatni javni prevoz u sve gradove Estonije čime bi ta zemlja postala po tome prva na svetu. 

Besplatni javni prevoz predmet je rasprava ili već postoji u nekim gradovima Poljske, Nemačke i Francuske. 

"Trenutno i Pariz razmatra uvođenje besplatnog javnog prevoza, uglavnom kako bi smanjio zagađenje u centru grada. Kad takav grad donese odluku o besplatnom gradskom prevozu, sigurno ce ga slediti i ostali", zaključuje Alakula.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara