Foto: Pixabay

BiH prva po izvozu falsifikovane ambalaže u EU

Foto: Pixabay
Blizu 80 odsto sve falsifikovane ambalaže oduzete na granicama Evropske unije potekla je iz Bosne i Hercegovine, ukazuje izveštaj koji je danas objavila Evropska komisija. Time je BiH dospela na drugo mesto liste država iz kojih je dolazio najveći broj falsifikovanih artikala u 2018. godini.

Vrednost ove zaplenjene ambalaže je nešto veća od milion evra, a EU je na svojim granicama i naknadno presrela robu u vrednosti od 740 miliona evra.

Najviše artikala koji krše intelektualnu svojinu je, kao i prethodnih godina, došlo iz Kine, nešto više od polovine. Za konkretne kategorije proizvoda, najčešća zemlja iz koje su dolazila alkoholna pića bez adekvatnih licenci je Severna Makedonija, iz Turske su dolazila ostala pića, parfemi i kozmetika, računarska oprema iz Indije, dok su falsifikovane cigarete najčešće dolazile iz Kambodže.

EU je u 2018. godini zaplenila 20% više falsifikovane robe nego lane, dok su proizvodi za svakodnevnu upotrebu i proizvodi koji bi potencijalno mogli ugroziti zdravlje potrošača, poput hrane i pića, činile oko 37% svih oduzetih artikala.

Evropska komisija je saopštila da direktni gubici preduzeća iz EU zbog falsifikovane robe iznose 56 milijardi evra godišnje, što odgovara gubitku zaposlenosti od skoro 468,000 radnih mesta.

PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara