BiH: Prve vakcine protiv korone stižu iz Rusije

Foto: Pixabay

Nekoliko dana nakon što je Predsedništvo Veća ministara Bosne i Hercegovine najavilo da će krenuti u direktnu nabavku Fajzerove, ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa, objavljeno je da će u tu zemlju prve doze cepiva stići iz Rusije. Međutim, u prvoj fazi vakcinacije, svako ko bude hteo da ih primi, moraće da ih plati, preneo je portal Buka.

Prema rečima direktorke  Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), Andree Jurić, radi se o komercijalnom aranžmanu i vakcina će biti dostupna u apotekama.

"Vakcine će takođe biti dostavljene i domovima zdravlja. Pozivamo na imunizaciju protiv COVID-19 i nudimo građanima Federacije BiH alternativno rešenje pre nego (što) Federacija nabavi besplatne vakcine", objasnila je Andrea Jurić. 

Prema njenim rečima samo vakcinisanje se neće plaćati, ali će se plaćati vakcina u apotekama.

Ove informacije se odnose na opštine Široki Brijeg, Grude i Ljubuški, gde će, kako je najavljeno, biti omogućena vakcinacija.

Prema rečima Jurićeve, u ovoj fazi biće nabavljeno onoliko vakcina koliko bude bilo potrebno.

Ona smatra da u prvoj fazi vakcinacije ne očekuju preterane gužve.

Iz Vlade Republike Srpske, jednog od entiteta BiH, ranije je poručeno da neće biti probelma u vezi sa plaćanjem vakcine.

EVROPLJANI U SUKOBU SA FAJZEROM OKO NABAVKE VAKCINA

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara