Bil Gejts ulaže četiri milijarde dolara u nuklearku

Foto: Pixabay

Startap TerraPower, koji podržava i američki milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, gradiće svoj prvi svoj nuklearni reaktor u mestu Kemerer koje se nalazi u saveznoj državi Vajoming, prenosi CNBC. Cilj kompanije je da usavrši "revolucionarni dizajn nuklearnih reaktora".

Izgradnja će biti zahtevna i zaposliće 2.000 radnika i obezbediće nova radna mesta u oblasti zelene energije. Na tržištu energenata na kome trenutno dominiraju ugalj i gas.

Za TerraPower je odabir lokacije bio pitanje "geoloških i tehničkih faktora", kao i podrška zajednice, navode njeni predstavnici.

Nakon izgradnje, elektrana će osigurati baznu snagu od 345 megavata, s potencijalom za proširenje svog kapaciteta na 500 megavata.

Bil Gejts razvija nuklearni reaktor najnovije generacije
Bil Gejts: Teorije zavere o meni i vakcini su čudne i glupe

Poređenja radi, jedan gigavat, ili 1.000 megavata energije može da napaja grad srednje veličine, a jedno naselje može da radi i sa jednim megavatom struje. 

Izgradnja elektrane koštaće oko četiri milijarde dolara, pri čemu će polovina tog novca doći od TerraPowera, a druga polovina iz Ministarstva energetike Sjedinjenih država. Kada bude izgrađena, elektrana će proizvoditi struju 60 godina.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Dzjordzje

    Pametno

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.