Foto: ITU Pictures (Flickr)

Bivši direktor Audija optužen za prevaru u aferi „dizelgejt“

Foto: ITU Pictures (Flickr)
Rupert Štadler, koji je vodio Audi do 2018. godine, bio je uhapšen prošle godine zbog umešanosti u „dizelgejt" skandal. Tužioci su mu stavljali na teret da je dozvolio prodaju vozila, iako je imao saznanja vezana za prevare oko kontrole štetnih gasova, prenosi Dojče vele.

U sredu 31. jula je u Minhenu zanično podignuta optužnica protiv Ruperta Štadlera, koji se tereti za „prevaru, indirektnu diskriminaciju i lažno reklamiranje". 

Tužilaštvo smatra da je Štadler bio delimično odgovoran za odluku Audija da se prodaju dizel vozila, iako je bilo nelegalno manipulisano sa vrednostima emisije štetnih gasova. To je omogućilo kompaniji da smanji troškove na regulativama vezanim za testiranje. 

U sopštenju za medije tužilaštva se navodi da je Štadler znao za manipulacije, najkasnije 15. septembra 2015. godine, ali nije zabranio ili pokušao da spreči prodaju Audi i Folksvagen vozila.
Štadlerov advokat je izjavio da će se on boriti protiv ovih optužbi i da će izdati saopštenje nakon što pažljivo prouče optužnicu. 

Pored direktora, optužena su i dva inženjera i jedan menadžer da su svesno prodavali Audi, Porše i Folksvagen vozila, iako su znali za manipulacije oko rezultata vezanih za emisiju štetnih gasova.

Procenjeno je da je prodato oko 400.000 ovakvih vozila na teritoriji Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. 

PROČITAJTE JOŠ:
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara