Boing zbog laži oko avionskih nesreća kažnjen s 2,5 milijarde dolara

Foto: Pixabay

Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je krivični postupak protiv kompanije Boing (Boeing) zbog lažnih svedočenja koje su njeni predstavnici dali tamošnjoj Federalnoj vazduhoplovnoj upravi (FAA) pre i posle fatalnih padova aviona 737 Max 2018. i 2019. godine. Proizvođač aviona će morati da plati i kaznu od 2,5 milijarde dolara, javlja The Verge.

Kazna uključuje 243,6 miliona dolara "krivične novčane kazne", 1,77 milijardi dolara koje će biti isplaćene avio-kompanijama koje su bile kupci aviona i 500 miliona dolara koji će otići u fond za pomoć porodicama i rođacima ljudi koji su poginuli u dve nesreće.

"Obmanjujuće izjave, poluistine i propusti koje su zaposleni u Boingu sputavali su sposobnost vlade da osigura bezbednost leteće javnosti", rekla je američka pravnica Erin Nili Koks u izjavi.

Boingov 737 Max trebalo je da bude avion koji bi pomogao kompaniji da ide u korak sa novom, štedljivijom ponudom rivalskog Erbasa (Airbus).

Ali kompanija je požurila sa masovnom proizvodnjom, što je rezultiralo pojedinim problemima pri poletanju.

Boing je napravio softver za suzbijanje ovog nedostatka u dizajnu automatskim guranjem nosa aviona nadole.

Kompanija nikada nije rekla FAA, avio-kompanijama ili pilotima o tom softverskom rešenju, kako bi uštedela vreme i novac.

Upravo je ova serija nedostataka u dizajnu i Boingova želja da uštedi novac dovela do dva fatalna pada 737 Max aviona, u kojima su poginule stotine ljudi, što je utvrđeno u kasnijim kongresnim istragama i izveštajima.

Za sada ni jedna pojedinačna osoba nije posebno optužena u istrazi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara