Borba Vašingtona i Berlina oko vakcine protiv korona virusa

Foto: Pixabay

Vlada Nemačke pokušava da spreči kompaniju CureVac iz Tubingena, koja trenutno razvija vakcinu protiv korona virusa, da svoje laboratorije izmesti u Sjedinjene Američke Države, usled ponuda za preslejenje koje su izneli najviši zvaničnici Bele kuće.

Agencija Rojters (Reuters) prenosi da trenutna administracija u Vašingtonu razmatra kako da dođe u posed vakcine koju razvija CureVac, kao i da nemački političari insistiraju da ni jedna zemlja ne bi smela da ima monopol na bilo koju vakcinu u budućnosti.

Nemačka novina Velt am sontag (Welt am Sonntag) prethodno je izvestila da je predsednik SAD Donald Tramp lično uključen u ceo projekat i da je ponudio novac kompaniji kako bi se preselila u SAD, kao i da je zvanični Berlin dao kontraponudu kako bi CureVac ostao.

CureVac je tokom nedelje izdao saopštenju u kom odbacuje "glasine o preuzimanju (firme)", a najveći investitor je kazao da želi da rešenje koje trenutno razvijaju "pomogne ljudima širom sveta, ne samo regionalno".

Mediji su prethodno izvestili da CureVac razvija više vakcina protiv korona virusa i da trenutno bira dve najbolje koje će uputiti na klinička ispitivanja.

Privatna kompanija se nada da će imati prototip vakcine do juna ili jula, kada će od nadležnih organa zatražiti dozvolu za testiranje na ljudima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara