Boris Džonson isključuje Huawei iz razvoja 5G mreže?

Foto: Pixabay

Britanski premijer Boris Džonson trebalo bi da do kraja godine isključi kineskog telekomunikacionog giganta Huavej (Huawei) iz procesa uspostavljanja 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu, javlja britanski Telegraf a prenosi Gardijan.

Novinari Telegrafa pozivaju se na izveštaj Nacionalnog centra za sajber bezbednost Državnog štaba za komunikacije (GCHQ), koji tvrdi da su američke sankcije protiv Huaveja imale "ozbiljan uticaj" na tu kompaniju i da oprema telekomunikacione firme sadrži "nepouzdane tehnologije".

U izveštaju koji je trebalo da bude predstavljen Džonsonu u nedelju, navodi se da GCHQ predlaže obustavljanje ugradnje nove Huavej opreme, kao i da bi takve mere mogle da budu na snazi već za pola godine.

Šef Huaveja za Veliku Britaniju Viktor Zang oštro je osudio one koji "kompaniju napadaju bez ikakvih dokaza" i upozorio da bi ometanje Huavejevog učešća u izgradnji 5G mreže Britaniji učinilo "medveđu uslugu".

"Naš prioritet bio je da pomognemo kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom i širokopojasnim mrežama da održe Britaniju povezanom, što je u ovom trenutku vitalnije nego ikad", izjavio je Zang.

London je bio pod velikim pritiskom Vašingtona od februara, kada je Džonsnon najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo pod određenim uslovima dopustiti Huaveju da učestvuje u izgradnji 5G infrastrukture u zemlji.

SAD je u više navrata upozoravala da bi davanje dozvole Huaveju za učešće u izgradnji 5G mreže ugrozilo američko-britanske sporazume o razmeni obaveštajnih podataka, a zapretile su i da će zbog toga smanjiti bilateralnu obaveštajnu saradnju.

Podsetimo, telekomunikacionim kompanijama Huavei i ZTE možda neće biti dozvoljeno da učestvuju u razvoju 5G mreže u Indiji, nakon oružanih sukoba na granici između dve najmnogoljudnije nacije na svetu.

Već više od godinu dana, američka vlada vrši pritisak na zemlje da zabrane kompaniji Huavei da učestvuje u razvijanju 5G mreže, tvrdeći da bi Peking mogao da koristi njihovu opremu za špijuniranje građana. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara