Brisel želi da dodatno reguliše veštačku inteligenciju

Foto: Pixabay

Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta odobrio je 15. marta mišljenje koje poziva na okvir za regulisanje veštačke inteligencije (AI) kako bi se "smanjila rodna, socijalna ili kulturna pristrasnost u tehnologiji", piše Euractiv.

Zabrinuti zbog uticaja koji upotreba tehnologije koja koristi veštačku inteligenciju može da ima na "osnovne vrednosti i prava našeg društva", odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta pozvao je na pojačanu regulativu.

Poslanici su naglasili da "kako bi upotreba veštačke inteligencije bila etična, mora se razvijati, primenjivati i koristiti na održiv i društveno odgovoran način, sledeći strategiju rodne ravnopravnosti, poštujući kulturnu raznolikost, promovišući digitalnu pismenosti i zaštite prava intelektualne svojine".

Poslanici su rekli da žele da se bore protiv upotrebe tehnologije koja bi mogla reprodukovati ili produbiti postojeće rodne nejednakosti ili društvenu diskriminaciju, a pozivaju i na "jasan etički okvir" kako bi se osigurala kulturna i jezička raznolikost u kulturi i medijima.

Očekuje se da će Komisija predložiti zakonodavni okvir na tu temu u aprilu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara