Brisel nalaže državama EU da dozvole putovanje i vanbračnim partnerima

Foto: Pexels

Evropska komisija zatražila je od država članica EU da dozvole ulazak u zemlju vanbračnim partnerima građana unije, odnosno da od zabrane putovanja koja su uvedena u nekim državama izuzmu nevenčane partnere, piše Euractiv.

Spoljne granice EU i Šengena, nakon prvobitnog zatvaranja uoči pandemije koronavirusa, ponovo su otvorene posle tokom juna, tako da stanovnici EU mogu da putuju u druge države članice.

Međutim, za druge zemlje, poput SAD, ulazak za obične građane u EU i dalje nije dozvoljen.

Zemlje članice mogu dozvoliti vanbračnim partnerima ulazak u EU ako se za to odluče, što trenutno samo nekolicina država radi, rekao je portparol komisije Adalbert Janc.

Pokrenuta je kampanja na društvenim medijima pod nazivom “Love is not tourism” koja poziva vlade da dozvole parovima odvojenim zbog zabrana putovanja da se posećuju.

Kako navodi ovaj pokret, samo osam zemalja EU, uključujući Dansku i Holandiju, dozvoljavaju ovakva spajanja parova koji nisu u zvaničnom braku.

Na spisku zemalja iz kojih je putnicima dozvoljen ulazak u prostor Evropske unije trenutno se nalaze Australija, Kanada, Džordžija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara