Brisel priprema tužbu protiv jednog proizvođača vakcina

Foto: Pixabay

Evropska komisija priprema pravni postupak protiv proizvođača vakcina AstraZeneca, navelo je pet briselskih diplomata za portal Politico.

Komisija je to pitanje pokrenula na sastanku ambasadora u sredu, tokom kojeg je većina država članica EU rekla da će podržati tužbu protiv kompanije, zbog žalbi da kompanija nije isporučila obećane doze trgovinskom bloku.

Jedan od izvora portala je pojasnio da je poenta tužbe primoravanje AstraZenece da obezbedi doze cepiva utvrđene u ugovoru koje je potpisala sa EU.

Dvoje diplomata je reklo da je krajnji rok, do kada države članice trebaju da se saglase o pokretanju pravnog proce, do kraja ove nedelje.

AstraZeneca je izazvala negodovanje zvaničnog Brisela u januaru, kada je rekla da neće moći da ponudi EU onoliko doza koji je prvobitno predviđeno.

Do kraja prvog kvartala, kompanija je isporučila 30 miliona doza državama članicama, umesto 100 miliona doza koliko je bilo predviđeno ugovorom. 

Kompanija je predvidela da će isporučiti otprilike 70 miliona doza do kraja drugog kvartala godine, kada je trebalo da isporuči celokupnih 300 miliona doza predviđenih sporazumom sa EU.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara