Britanci kupuju Tošibu?

Foto: Pixabay

Investicioni fond iz Velike Britanije CVC Capital Partners uskoro bi trebalo da objavi ponudu za kupovinu japanske korporacije Tošiba (Toshiba), preneo je japanski poslovni portal Nikkei. Mediji prenose da bi to mogla da bude najveća akvizicija japanske kompanije U ISTORIJI.

Generalni direktor Toshibe Nobuaki Kurumatani potvrdio je pisanje portala Nikkei o prispeću ponude fonda CVC Capital Partners za akviziciju (kada jedno preduzeće kupuje drugo, preuzimaj vlasništvo nad njim ili stiče kontrolu nad njenim akcijama) u toj kompaniji.

Prema njegovim rečima, rukovodioci Tošibe će raspravljati o toj ponudi na sastanku odbora, a razmotritiće i mogućnost da uposle i eventualno druge investitore, da učestvuju u kupovini akcija kompanije.

Navodi da bi iznos transakcije mogao da bude dva biliona jena, odnosno više od 18 milijardi dolara prema trenutnom kursu.

Nikkei napominje da bi to mogla biti najveća akvizicija neke japanske kompanije.

TOŠIBA POSLE FINANSIJSKOG SKANDALA UKIDA 6.800 RADNIH MESTA

Portal prenosi i da  bi u pregovore o uslovim prodaje mogla da se uključi i Vlada Japana, s obzirom na činjenicu da je Tošiba veoma važna kompanija u toj zemlji.

Zadnjih godine Tošiba prolazi kroz krizu posebno povezanu sa velikim skandalom zbog krivotvorenja finansijskih izveštaja.

Tošiba inače trpi i velike gubitke u poslovanju koji su povezani sa učešćem u izgradnji nuklearnih elektrana u Sjedinjenim Državama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara