Britanci ogorčeni zbog ciničnih saveta za uštedu struje

Foto: Pixabay

Očekuje se da računi za grejanje milionima britanskih domaćinstava u aprilu biti veći za više od 50 odsto preneo je Financial Times. U međuvremenu, britanski snabdevač gasom i strujom Ovo Energy savetovao je svojim korisnicima da spavaju sa kućnim ljubimcima, jedu kašu, piju čaj i rade gimnastiku kako bi se zagrejali i uštedeli na računima za struju i gas.

Procenjuje se da će prosečni računi za grejanje u Ujedinjenom Kraljevstvu ove sezone biti veći za 700 funti i da se za utrošenu energiju izdvojiti oko 2.000 funti (oko 2.399 evra) godišnje po domaćinstvu.

Ukupna suma biće poznata kada se obračuna gornja granica cene energije u toj zemlji.

Očekivano povećanje računa za energiju usledilo je nakon rekordnih skokova veleprodajnih cena gasa i struje prošlog leta.

Graničnu cenu, kojom određuju računi za više od 15 miliona domaćinstava energetski regulator Ofgem povećana je za 12 odsto samo u oktobru.

Britanska javnost je savete koje je kompanija poslala svojim korisnicima putem imejla nazvala uvredljivim, pa je kompanija kasnije uputila izvinjenje.

Kako se navodi, imejl koji je poslala kompanija sadrži eset jednostavnih i isplativih načina kako se zagrejati ove zime.

Pored maženja kućnih ljubimaca savetuje se i maženje sa voljenim osobama, izbegavanje čilija jer on izaziva znojenje, izbegavanj  alkoholnih pića koja organizam greju samo privremeno, kao i povećani unos vode u organizam.

Među preporukama je i čaj od đumbira koji kako se navodi zagreva organizam i pomaže cirkulaciji.

Preporučuju se i radovi na čišćenju domova, kao i dečjih takmičenja u nošenju hulahopki.

Letnje pripreme za zimu: Koliko košta instalacija grejanja na gas?
Rasipanje struje za grejanje

Imejl je poslat korisnicima maloprodajnog preduzeća za struju i gas SSE Energi Services, koje je Ovo Energy kupio 2020. godine.

"Kada vam se kaže da obučete džemper umesto da uključite grejanje ako to ne možete da priuštite, u vreme takvih poteškoća za toliki broj porodica, očigledno je uvredljivo", komentar je poslanika Laburista Kliva Luisa.

Tereza ​​Viliers, bivša ministarka konzervativne vlade, ocenila je da je savet verovatno bio dobronameran, ali neprilagođen situaciji.

"Mnogi ljudi su veoma zabrinuti zbog većih računa za utrošenu energiju i neće biti radosni ako im se kaže da naprave neke zvezde", kazala je ona.

Humanitarne organizacije su upozorile da bi skok cena energije mogao da gurne još nekoliko miliona domaćinstava u takozvano energetsko siromaštvo, kao i da bi to doprinelo većim troškovima života.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.