Britanija zabranila najveću onlajn berzu kriptovaluta

Foto: Pixabay

Britanska Uprava za finansijsko ponašanje (Financial Conduct Authority FCA) odlučila je da zabrani bilo kakve regularne aktivnosti najveće svetske onlajn berze kriptovaluta, čiji je vlasnik kompanija Binance, preneo je portal CNBC.

Uz tu odluku objavljeno je i upozorenje potrošačima o Binance.com, kojima se savetuje da budu oprezni prema oglasima koji obećavaju visoku zaradu prilikom ulaganja u kriptoasset.

Binance.com je centralizovana onlajn berza koja korisnicima nudi niz finansijskih proizvoda i usluga: kupovinu i trgovinu širokim spektrom digitalnih valuta, digitalne novčanike, terminske ugovore, vrednosne papire, štedne račune, pa čak i pozajmice.

Odluka britanskog regulatornog tela stigla je u vreme kada sve više regulatora u državama širom sveta odbija da potvrdi legitimitet platformi za trgovinu kriptovalutama.

Sa druge strane raste potražnja za kriptovalutama, i pored slabljenja jedne od najpopularnijih među njima, bitkoina, barem prema pisanju Bloomberga. Kompanije poput Binance zbog toga imaju drugi problem: kako naći stručnjake sa iskustvom i zaposleiti ih. 

Bloomberg: Kompanijama za kriptovalute nedostaju stručnjaci

Binance je  trebalo da pokrene sopstveno tržište digitalnih valuta u Britaniji, ali je zajedno sa još nekoliko kripto firmi povukla svoje prijave za registraciju kod tamošnjeg regulatora jer nije ispunila zahtev za sprečavanje pranja novca.

Portparol britanskog regulatora objasnio je da je izrečena zabrana ograničena i pored toga što je kompaniji Binance Markets Limited zabranjeno da nudi usluge u Britaniji.

Naime, neregistrovane kompanije i dalje mogu da komuniciraju sa potrošačima iz Velike Britanije, što znači da bi Binance i dalje mogao da im ponudi trgovinu kriptovalutama putem svoje veb stranice.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.