Britanski naučnici opet predlažu karantin, premijer protiv novih mera

Foto: Pixabay

Vodeći naučnici koji savetuju britansku vladu predložili ograničavanje kretanja tokom dve nedelje u oktobru, kako bi pokušali da se izbore sa sve većim brojem slučajeva koronavirusa, prenosi Fajnenšl tajms (Financial Times).

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson je prethodno rekao da se snažno protivi novim restriktivnim merama mere.

Stručnjaci vladine Naučne savetodavne grupe za hitne slučajeve i Naučne grupe za modeliranje pandemije gripa predložili su nacionalnu blokadu koja bi mogla da se poklapa sa školskim polugodištem u oktobarsku.

Vlada, s druge strane, želi da izbegne ponovno zatvaranje škola, koje su u martu u potpunosti obustavile rad i koje su ponovo otvorene tek ove jeseni.

"Pošto će škole biti zatvorene na nedelju dana na prvom polugođu, a dodavanje jedne nedelje (pauze)će imati ograničeni uticaj na obrazovanje", rekao je jedan član naučne grupe, čime je potvrdio da razmatraju novi karantin narednog meseca.

Broj pozitivnih slučajeva COVID-19 udvostručuje se svakih sedam do osam dana u Engleskoj, prema statističkoj analizi koju su prošlog petka objavili londonski Imperijal koledž i Ipsos Mori.

Analiza je procenila stopu razmnožavanja virusa, utvrdila da se bolest eksponencijalno širi, zbog čega je jedan od naučnika da bi trenutne stope zaražavanja "razbiti zdravstevni sistem".

U sredu je premijer Džonson rekao poslanicima da bi drugo ograničavanje kretanja bilo "pogubno po ekonomiju".

Ali, da li će do uvođenja ekstremnijih mera doći umnogome će zavisiti od toga da li vladino novo "pravilo šestorke", koje ograničava društvena okupljanja na maksimalno šest osoba sprečiti porast registrovanih slučajeva COVID-19.

U četvrtak je severoistok Engleske postao područje u kom je nametnuto lokalno ograničavanje kretanja i okupljanja zbog koronavirusa.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara