Britiš Amerikan Tobako najavljuje odlazak iz Hrvatske

Foto: Pixabay

Britiš Amerikan Tobako (BAT) najavio je da će, nakon što im krajem septembra istekne petogodišnji ugovor, napustiti Hrvatsku jer kako kažu država ih guši porezima i nejednakim tretmanom u odnosu na druge igrače u duvanskoj industriji.

U nameri o zatvaranju presudila je nedavna odluka hrvatske vlade o povećanju akciza na cigarete za 40 kuna (5,3 evra) na 1.000 komada, sa 335 na 375 kuna (sa 44,4 na 49,7 evra), dok su proporcionalne akcize na grejane i nove duvanske proizvode, na cigare i cigarilose i na sitno rezani i ostali duvan ostale iste.

Kao posledica nove Uredbe o visini akciza na duvanske prerađevine i duvanske proizvode, cigarete su od aprila u proseku skuplje u Hrvatskoj za dve kune, što je najteže palo upravo BAT-u koji je jedina duvanska kompanija u Hrvatskoj koja proizvodi cigarete i zapošljava niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duvana.

Britiš Amerikan Tobako najveći je strani investitor u Hrvatskoj u poslednjih pet godina, prema studiji analitičke kompanije Oxford Economics o ekonomskom uticaju BAT-a na hrvatsku ekonomiju, piše hrvatski portal Indeks.

Nakon BAT-ove investicije od gotovo 4,2 milijarde kuna kada su preuzeli Tvornicu duvana Rovinj (TDR), kompanija je uložila dodatnih 490 miliona kuna u proteklih pet godina i nastavila povećavati proizvodnju, zaposlenost i izvoz.

Ukupno 4,7 milijardi kuna investicija znači da je BAT ostvario gotovo 20 odsto ukupnih stranih investicija u Hrvatskoj u periodu od 2015. do kraja 2019. godine, navodi se u analizi.

U analizi se takođe navodi da je ukupan doprinos poslovanja BAT-a hrvatskom BDP-u na kraju 2019. godine dostigao 455 miliona kuna, što je 52 odsto više od doprinosa TDR-a u 2015. godini.

U proteklih pet godina BAT je povećao broj zaposlenih u Hrvatskoj za gotovo 800 radnih mesta, ili 48 odsto, pa je kompanija u 2019. godini imala više od 2.400 radnih mesta.

Najznačajniji rast doprinosa BDP-u, kako se ističe u analizi, ostvaren je kroz fabriku u Kanfanaru, koja kontinuirano povećava proizvodnju i izvoz od ulaska BAT-a.

U Kanfanaru je 2019. godine proizvedeno 18,8 milijardi ekvivalenata cigareta, što je 125 odsto više nego 2015. godine. Gotovo 87 odsto ukupne proizvodnje, vredne 1,2 milijarde kuna, izvezeno je prošle godine na tržišta drugih zemalja članica EU, što je 214 odsto više nego 2015., pokazalo je istraživanje Oxford Economics-a.

Prošle nedelje je potpredsednik vlade i ministar finansija Zdravko Marić rekao da je dijalog sa TDR-om u toku, s obzirom na najave o povlačenju BAT-a iz Hrvatske.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara