Foto: Belgrade Security Forum

BSF: Kredibilitet EU će biti doveden u pitanje ako ne ispunjava data obećanja

Foto: Belgrade Security Forum
Evropska unija neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, a integracija regiona je u njenom bezbednosnom, političkom i ekonomskom interesu. Globalni kredibilitet EU ipak može biti doveden u pitanje u slučaju da obećanja koje je Unija dala nekim zemljama na Balkanu ne budu ispunjena, ocenili su organizatori Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF).

Organizatori BSF-a su pozvali da se prekine sa odlaganjem otvaranje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom i odobravanje vizne liberalizacije za građane Kosova. "Zamrzavanje procesa pristupanja je kontraproduktivno i neodgovorno prema krhkom miru na Balkanu", navodi se u saopštenju, i dodaje da će u suprotnom "ojačati antievropske snage koje promovišu nacionalizam i neodgovorno ponašanje političkih elita".

Proces pristupanja, ovakav kakav je bio do sad, ne funkcioniše i ima neželjene posledice u razvoju nedemokratskih tendencija i zarobljavanju države, dodaju organizatori.

"Umesto pukog ispunjavanja formalnih uslova za članstvo, proces proširenja mora dovesti do suštinskih i doslednih promena u zemljama koje teže EU. Pored strogog ocenjivanja napretka u oblastima ključnim za vladavinu prava, potrebno je pratiti i da li jača ili se urušava funkcionalnost demokratskih institucija i postoji li uvezanost reformi u svim oblastima, kao što su sloboda medija, nezavisnost pravosuđa i policije", navodi se u saopštenju.

Organizatori su takođe pozvali države Zapadnog Balkana i Evropsku uniju da se zajednički bave prepoznavanjem i otklanjanjem uzroka socijalnih nepravdi "kako u evropskim društvima, tako i preko granica Evrope".

Beogradski bezbednosni forum održan je po deveti put, okupivši 350 učesnika i učesnica. Blizu 100 govornika iz 30 zemalja Evrope i sveta diskutovalo je o pravdi, evropskim integracijama, regionalnim odnosima, klimatskim promenama i učešću žena u vojsci i politici. Sa događaja je izveštavalo više od 150 novinara iz 13 zemalja.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara