FOTO: Pexels

Bugarske pumpadžije u panici, nabavna cena mora na fiskalni račun

FOTO: Pexels
Zakonska obaveza da se nabavna cene goriva stavi na fiskalni račun koji se izdaje kupcima na pumpi je protivno principima EU o zaštiti konkurencije, saopštile su članice Bugarske asocijacije za gas i naftu na sastanku sa ambasadorima zapadnih zemalja, piše portal Novinite.

Na sastanku koji je inicirala Asocijacija povodom  sporne zakonske odredbe koja stupa na snagu 1.oktobra 2019. prisustovali su članovi Upravnog odbora Asocijacije i predstavnici ambasada Velike Britanije, Holandije, Austrije, Rumunije i Grčke. Domaćin skupa je bio predstavnik Evropske komisije u Bugarskoj. 

Bugarski prodavci benzinom preneli su predstavnicima diplomatskog kora svoju zabrinutost zbog zakona i mogućih negativnih posledica. 

Kako su naveli, nabavna cena je poslovna tajna koja je garantovana međunarodnim, evropskim i nacionalnim pravom. Objavljivanje takve informacije bi dovelo do narušavanja konkurencije između komercijalnih operatora, što nije dobro ni za kupce benzina ni za prodavce, a i generalno za bugarsku ekonomiju. 

Sporna zakonska odredba bi uticala ne samo na bugarsko tržište nafte i naftnih derivata, već i na evropsko budući da su mnoge kompanije snabdevači i u drugim evropskim zemljama. 

Na sastanku je rečeno da objavljivanje nabavne cene ne bi predstavljalo objektivnu informaciju za potrošače budući da ona ne uključuje druge troškove kao što su skladištenje državnih rezervi benzina, operativne troškove, logističke i marketinške troškove. 

Bugarska asocijacija je izvestila ambasadore da je zatražila sastanak sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim kako bi mu se požalila. 

Inače, gorivu u Bugarskoj je jeftinije nego u Srbiji. Litar bezolovnog 95 je 1,14 evra, bezolovni 98 je 1,29 evra, dok litar dizela košta 1,17 evra, navodi se na portalu Autotravel. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara