Foto: Pixabay

Bugarski fintech u ekspanziji, prihodi veći za trećinu

Foto: Pixabay
Fintech industrija u Bugarskoj iz godine u godine raste, zapošljava sve više ljudi i čini sve veći deo nacionalne ekonomije, navodi se u godišnjoj analizi tog sektora koju je objavila Bugarska fintech asocijacija. 

Fintech je skraćenica za finansijske tehnologije (financial technologies), što znači da one koriste informatičko-komunikacione tehnologije radi unapređenja finansijskih servisa ili proizvoda.

Fintech ekosistem u Bugarskoj sastoji se od 65 kompanija što je rast od 100 odsto u odnosu na 2015. godinu, a 60% njih su startapovi, odnosno firme nastale u proteklih pet godina ili koje su finansirane preduzetničkim kapitalom (venture capital). Vrednost dve kompanije koje se bave ovom delatnošću bave u Bugarskoj se trenutno procenjuje na preko milijardu dolara.

Istraživanje ukazuje da su prihodi ovog segmenta IT sektora u Bugarskoj povećani za 34% u odnosu na prethodnu godinu i da trenutno iznose 212.5 miliona evra. Njihov neto profit je od 2017. godine skoro dva i po puta veći, a udeo sektora u nacionalnom BDP-u je u istom periodu skočio na 0.5%. 

Fintech firme u Bugarskoj trenutno upošljava 2,700 ljudi, a prosečna plata u njima se kreće od 900 do 1,500 evra.

Bugarski programeri bave se svim aspektima fintech industrije, od blockchain tehnologije, osiguranja, izdavanja kredita, do ličnih finansija. Najpopularniji segment fintech scene naših suseda je obrada uplata, pošto se njime bavi skoro trećina kompanija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara