ByteDance plaća 92 miliona zbog kršenja privatnosti korisnika

Foto: Pixabay

Kineska firma Bajtdens (ByteDance), vlasnik popularna društvene mreže TikTok, ponudio je nagodbu vrednu 92 miliona dolara za namirenje kolektivne tužbe, u kojoj se tvrdi da je kompanija ugrozila privatnost američkih korisnika nezakonitim prikupljanjem podataka, izvestio je Rojters.

Ova tužba je proistekla iz 21 odvojene kolektivne tužbe podnete u Kaliforniji i Ilinoisu prošle godine, a do nagodbe je došlo nakon parnice duže od godinu dana.

"Iako se ne slažemo sa tvrdnjama, umesto da prolazimo kroz dugotrajne parnice, želeli bismo da usmerimo svoje napore na izgradnju sigurnog i radosnog iskustva za TikTok zajednicu", rekao je TikTok u četvrtak. 

U tužbi se tvrdi da je aplikacija TikTok "infiltrirala uređaje svojih korisnika i izvlačila širok spektar privatnih podataka, uključujući biometrijske podatke i sadržaj koji se koristi za praćenje i profilisanje korisnika TikTok-a u svrhu ciljanih oglasa i zarade".

Za poravnanje je i dalje potrebno odobrenje suda.

Ako sud odobri poravnanje u iznosu od 92 miliona dolara, prema uslovima sporazuma, tužitelji u Ilinoisu mogli bi dobiti veći udeo jer je Ilinois jedina američka država koja ima zakon koji omogućava stanovnicima da traže naknadu štete kada se njihovi biometrijski podaci sakupljaju ili koriste bez pristanka.

Odvojeno, u Vašingtonu Savezna komisija za trgovinu i Ministarstvo pravde SAD-a istražuju navode da TikTok nije ispunio sporazum iz 2019. godine čiji je cilj zaštita privatnosti dece.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara