Cena američke lake nafte u minusu

Foto: Pixabay

Cene nafte na berzama potonule su na rekordni minimum, a jedna od najvažnijih tipova tog energenta po kojima se određuje cena na svetskim tržištima, takozvana West Texas Intermediate (WTI), je neposredno pred zatvaranje američke berze imala cenu od negativnih 37 dolara po barelu.

WTI nikada pre ovoga u istoriji nije trgovala ispod nule, a negativna cena znači da vlasnici ugovora za isporuku nafte sada plaćaju drugima za skladištenje nekada dragocene tečnosti.

Istovremeno cena Brenta, drugog referentnog tipa nafte, je izgubila oko 7,6 odsto u odnosu na početak dana, i sada vredi blizu 26 dolara po barelu.

Tokom današnjeg dana, nafta je pretrpela katastrofalan pad, veći deo trgovačke sesije cena se kretala na nivou od pre 40 godina, što je uticalo i da američke berze svoj dan završe "u crvenom". 

Važno je napomenuti da su cene nafte na berzama zapravo fjučersi, odnosno ugovori za isporuku za sledeći mesec, odnosno za maj. 

Cene WTI-ja i Brenta koji dospevaju na isporuku u junu imaju bolje izglede, cene se kreću iznad 20 dolara po barelu za oba tipa energenta, što ukazuje da trgovci tada očekuju poboljšanje stanja i postepeni oporavak svetske ekonomije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara