FOTO: Pixabay

Cena nacionalnog stadiona nepoznata, bugarski košta 600 miliona

FOTO: Pixabay

Bugarska je dobila ponudu od 600 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona, koji bi bio korišćen u slučaju da ta zemlja bude izabrana za organizaciju Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu zajedno sa Srbijom, Rumunijom i Grčkom.

Kako javlja bugarska agencija Novinite, konzorcijum Manchester Airports Group (MAG) i Beijing Construction Engineering Group (BCEG) ponudio je Ministarstvu saobraćaja izgradnju stadiona po UEFA standardima za 600 miliona evra.

Prema ponudi konzorcijuma, stadion će biti multifunkcionalan, moći če da služi za različite sportske igre i takmičenja, kao i koncerte i festivale.

Biće gotov na vreme da bude korišćen ukoliko Bugarska bude izabrana za domaćina omladinskih zimskih Olimpijskih igara 2024, kao i fudbalskih prvenstava u saradnji sa drugim balkanskim državama.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta će nama nacionalni stadion

Danas otvaranje Fudbalske akademije u Bačkoj Topoli, prisustvuje i Viktor Orban

Bugarska, Srbija, Rumunija i Grčka potpisale su u aprilu ove godine Memorandum o podnošenju zajedničke kandidature za Evropsko i Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Srbija nema stadion koji ispunjava kriterijume UEFA, zbog čega ne može da ugosti velika fudbalska prvenstva, ali planovi za izgradnju često su kritikovani u javnosti sa argumentom da postoje preči prioriteti. 

Vlasti u Srbiji godinama najavljuju izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona, a procene koliko će njegova izgradnja koštati kreću se od 50 do 250 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2018. godine da će izgradnja koštati između 200 i 250 miliona evra, ali je ministar finansija Siniša Mali u aprilu procenio vrednost radova na 50 do 70 miliona.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara