Cena stanova u Sofiji skočile 50 odsto za četiri godine

Foto: Pixabay

Cene stanovanje u glavnom gradu Bugarske porasle su za oko 49 odsto u protekle četiri godine. Ovo svrstava Sofiju na prvo mesto među gradovima u toj državi po cenama nekretnina, navodi portal Novinite.

Cene novogradnje u Sofiji rasle su nešto sporije, tako da je u prvom kvartalu tekuće godine veća za 43,3 odsto u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku. Starije stambene jedinice su istovremeno "preskočile" rast od 50 odsto u posmatranom periodu. 

Obe stavke ukazuju da u glavnom gradu Bugarske postoji ozbiljna potražnja i za novom gradnjom i za postojećim stanovima.

Na nivou cele Bugarske, cene stanova su od 2015. godine u proseku veće za 35,5 odsto.

Na drugom mestu među šest najvećih gradova u zemlji nalazi se Plovdiv, sa rastom cena imovine za skoro 48 odsto tokom perioda od četiri godine.

Za razliku od Sofije, u njemu je novogradnja poskupela znatno više od rasta starih kuća. Porast cena novih stanova u Plovdivu 53,1 odsto u četvorogodišnjem periodu. 

Na listi pet gradova sa najbrže rastućom cena nekretnina nalaze se i Varna, Stara Zagora i Ruse, gde je skok od 34 do 37 odsto.

Na šestom mestu na rang listi cena nekretnina u najvećim gradovima je Burgas. Cene stanova u primorskom gradu porasle su u proseku za 20,8 odsto u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara