FOTO:Vikimedia

Centralna banka Turske sprema mere za spas domaće valute

FOTO:Vikimedia

Centralna banka Turske najavila je niz mera za pružanje podrške posrnuloj domaćoj valuti i za obezbeđivanje likvidnosti bankama.

Uz obećanje da će "preduzeti sve potrebne mere", centralna banka u Ankari snizila je nivo rezervisanja koje komercijalni kreditori moraju da drže kod regulatora i olabavila je propise koji regulišu način na koji upravljaju svojom likvidnošću u lirama i stranim valutama, navodi njujorška agencija Blumberg.

Ublažavanje ograničenja na rezerve će osloboditi čak 10 milijardi lira, šest milijardi dolara i tri milijarde dolara u zlatu, saopštila je centralna banka.

"Centralna banka će pomno pratiti situaciju na tržištu i formiranje cena, i preduzeti sve potrebne mere kako bi očuvala finansijsku stabilnost",dodaje se u saopštenju.

Posle takvih vesti, lira je na kratko smanjila gubitke, ali je ipak zabeležila pad od oko šest odsto na 6,813 lira za dolar na Istanbulskoj berzi.

Turska valuta izgubila je četvrtinu vrednosti prema dolaru od uvođenja američkih sankcija dvojici turskih ministara zbog navodne umešanosti u hapšenje jednog američkog sveštenika u Turskoj.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara